Príprava čaju


Termínom čaj označujeme vodný výluh z rastlinných drog. Medzi obľúbené fytoterapeutiká patria práve liečivé bylinkové čaje. Označenie čaj sa bežne využíva aj pre iné odvary a nálevy z rôznych rastlín a bylín, prípadne sušeného ovocia (tzv. bylinkové čaje alebo ovocný čaj).

Čaj je pripravovaný zalievaním sypaného alebo vreckového čaju v čajovej kanvici, čajníku alebo priamo v čajovom hrnčeku. Všeobecné pravidlo hovorí, že čaj má byť nasypaný ako prvý – ešte pred naliatím horúcej vody.
Spôsob prípravy čaju je dôležitý, aby sme získali výluh s čo najväčším množstvom účinných látok a dosiahli tak optimálny liečebný účinok.
príprava čaju

Každý druh čaju má svoje špecifiká prípravy. Ak chcete mať v šálke naozaj dobrý a lahodný čaj ,  nechajte sa inšpirovať našimi radami ...

Čierny čaj

Doba lúhovania čierneho čaju závisí od toho čo očakávame od jeho účinkov. V prípade , že by sme chceli dosiahnuť povzbudivé účinky, doba lúhovania by sa mala pohybovať od 2 do 3 minút. V prípade zažívacích problémov doba lúhovania sa predĺži na 5 minút.  Z pohľadu prípravy čaju patrí čierny čaj medzi najjednoduchšie.

Pu-erh čaj

Pri tomto druhu čaju zavisí hlavne od toho či sa jedná o zelený pu-erh alebo čierny pu-erh. Pri zelenom čaji pu-erh zalejeme zmes vodou s teplotou 80 stupňov a necháme pôsobiť 3 až 5 minút , čierny pu-erh necháme pôsobiť rovnako dlhú dobu, ale zalieva sa vriacou vodou.

Zelený čaj

Aj Vám sa stáva, že Vám zelený čaj po zaliatí zhorkne? Nezúfajte, máme pre Vás jednoduchý návod , ako pripraviť zelený čaj bez toho , aby nadobudol horkú chuť. Po zovretí vody, nechajte vodu 5 minút  odstáť približne na teplotu 80 stupňov  a zalejte čaj. zaujímavé je , že z jednej dávky zeleného čaju vieme pripraviť až 3 šálky tohto lahodného nápoja.

Žltý čaj

Doba lúhovania žltého čaju nesmie presiahnuť 3 minúty a z jednej dávky vieme pripraviť až 3 šálky tohto chutného a voňavého čajíka.

Biely čaj

Príprava bieleho čaju závisí od toho, aký silný by sme si ho chceli vychutnávať. zalieva sa vodou pri teplote 90 stupňov a lúhovať môžeme až 5 minút.

Ovocný čaj

Najjednoduchší čaj na prípravu. Pri ovocnom čaji sa Vám nemôže stať že by ste ho nechali až príliš dlho lúhovať. Doba lúhovania by sa mala pohybovať od 5-8 minút, ale v prípade prekročenia sa s chuťou ovocného čaju nestane nič . Ovocný čaj zalievame vriacou vodou.

Rooibos

Na prípravu podobný ako ovocný čaj. Zalieva sa vriacou vodou a lúhuje sa 5 min. V prípade prekročenia doby lúhovania sa nemôže stať že by jeho chuť bola horká. z jednej dávky čaju Rooibos sa dá pripraviť len jedna šálka čaju.

Kvitnúci čaj

Zalieva sa vodou pri teplote 90 stupňov a nálev sa nechá pôsobiť 3 min. Z jednej dávky kvitnúceho čaju sa dá pripraviť až 3 šálky čaju. Kvitnúci čaj by sa mal pripravovať v priehľadnej sklenenej kanvici.

Bylinkový čaj

Bylinky sa zalievajú vždy vriacou vodou. Dĺžka pôsobenia bylinkovej zmesi závisí od konkrétneho druhu a pohybuje sa od 8 do 15 minút.  Pri bylinkových čajoch si musíme dávať pozor aby sme neprekročili dobu pôsobenia lebo veľmi ľahko nálev môže nadobudnúť horkú chuť.

Lapacho čaj

Príprava tohto druhu čaju je odlišná od ostatných. Dávkovanie lapacho čaju je 1 lyžica na 1 liter vody.  Zmes varíme približne 5 minút vo vriacej vode a lúhujeme ďalších 15 minút. po uplynutí tejto doby , zmes vyberieme.

Základné spôsoby prípravy čaju

Odvar

Odvar je vodný, za tepla získaný výluh rastlinných častí. Varí sa 10 minút (podľa potreby 5-30 min.) vo vodnom kúpeli pri teplote asi 90 oC. Po odstavení sa nechá vylúhovať ďalších 15 minút v prikrytej nádobe. Vyvretá voda sa má doplniť a obsah precediť cez sitko, pláno alebo gázu. Zvyčajne sa takto pripravujú tvrdšie časti (ako napríklad kôra, drevo, semená, plody), alebo byle obsahujúce neprchavé, pomalšie sa rozpúšťajúce účinné látky (napr. triesloviny, kyselinu kremičitú a iné).

Zápar

Zápar sa pripravuje navlhčením drogy a zaliatím vriacou vodou. Po 15-30 minútach vylúhovania v prikrytej nádobe (pri izbovej teplote) sa prefiltruje alebo scedí cez sitko, riedke čisté plátno, respektíve gázu. Pripravuje sa z mäkkých častí, ktoré obsahujú ľahko odparovateľné látky (napr. silice – éterické oleje), alebo teplom sa rozkladajúce substancie (napr. arbutín, antrachinónové deriváty).

Macerát

Macerát je výluh z drogy za studena pri teplote 15-25 oC. Trvá rozlične dlho – najčastejšie od 30 min. do 12 hod., ale aj niekoľko dní (podľa ČsL 3 sedem dní), pričom sa výluh občas mechanicky premiešava.
Pri príprave čajovín, ktoré majú rozličné obsahové látky, sa môže použiť aj kombinovaný postup.


Venujte príprave kvalitného čaju dostatok času a vychunajte si ho spolu s Juvamedom.